Sharkoon Silent Eagle 1000 (120 mm blæser) til test.

Efter at have testet de to 80 mm blæsere i Sharkoons Silent Eagle serie med meget positive resultater, har vi fået fat i 120 mm udgaverne fra samme serie.

I denne test kaster vi os over 120 mm modellen med navnet Silent Eagle 1000. Ligesom sin lillebror på 80 mm kører den med 1000 RPM og det lover godt for støjniveauet.

Hele serien har det samme lidt specielle design, hvor der er hentet inspiration fra de såkaldte dimples på en golfbold. Designstunt eller ej. Vi vil vide om blæserne er stille og om den kan levere noget luft.

Lad os se nærmere på blæseren.

 

 

Ifølge Sharkoon skulle overfladens særlige struktur på Silent Eagle 1000 give mindre turbulens og dermed en mere effektiv luftgennemstrømning. Princippet er det samme, som bruges ved golfbolde, der svæver længere, når overfladen er fyldt med "dimples". Om princippet kan overføres direkte er svært at vurdere, men under alle omstændigheder er Silent Eagle 1000 en god blæser. Blæseren har åbne hjørner og det er meget positivt at opdage, at der både medfølger almindelige skruer og vibrationsdæmpende gummiophæng. Det viser at Sharkoon ikke blot har tænkt på akustisk støj, men også på vibrationsstøj.


Silent Eagle 1000 kabel
Silent Eagle 1000 skruer og  bløde ophæng

 

 

Specifikationer for Silent Eagle 1000

Dimensioner 120 mm
Hjørner åbne
Leje glideleje
Tilslutning 3-bens & 4-bens
Volt - ampere - watt 12 V - ? A- 2,16 W
RPM 1000
CFM (kubikfod per minut) 36,8
Støj 19 dB(A)
Pris ca. 100 kr.

Hvad ved vi om Silent Eagle 1000 inden testen.

Med 1000 RPM har Silent Eagle 1000 specifikationer, der ligger tæt på nogle af favoritterne her på StillePC. Det er som regel i det område, at en god blæser yder tilstrækkeligt og er støjsvag. Lydniveauet er opgivet til 19 dB(A), hvilket for en gang skyld virker nogenlunde realistisk. 36,8 CFM virker også realistisk. Der medfølger adapter kabel til 4-bens stik og blæseren har glideleje, hvilket ofte giver mindre støj.

Test af Silent Eagle 1000

Test: metode og udstyr

Alle produkter i den samme kategori testes efter samme metode. Derfor kan alle de testede produkter umiddelbart sammenlignes. Det gør det lettere at vælge mellem produkterne.

Læs mere om testmetoden og StillPC's principper for tests her.

Lydmålinger: Brüel og Kjær type 2209
Omdrejninger (RPM): Laser tachometer
Spænding: Multimeter

Testens formål er at undersøge hvordan blæseren opfører sig og hvor meget den larmer i forskellige situationer. Da man umiddelbart kan trække både 5, 7 og 12 volt fra strømforsyningen, er det oplagt at undersøge hvordan blæseren opfører sig ved disse spændinger. For at springet fra 7 - 12 volt ikke skal blive for stort, har vi indsat 9 volt, der kun kan opnås med en eller anden form for blæserstyring. Ud fra skemaet kan man altså sammenligne støjniveauet fra forskellige blæsere ved 5, 7, 9 og 12 volt.

Skemaet har også en kolonne, der fokuserer på omdrejninger per minut (RPM). Det skyldes, at der er stor forskel på, hvor mange omdrejninger de forskellige blæsere kører med ved samme spænding (volt). Men har man en trinløs blæserstyring, kan man altid få to forskellige blæsere til at køre med det samme omdrejnings tal. Kolonnen med RPM gør det altså muligt at sammenligne vidt forskellige blæsere ved præcis samme antal omdrejninger. Det er interessant fordi, at en lownoise blæser godt kan støje mere end en "almindelig" blæser, når begge kører med samme antal omdrejninger og dermed køler lige effektivt. Det er med andre ord et mere objektivt sammenligningsgrundlag end volt tallet. Det mest objektive sammenligningsgrundlag ville dog være at måle lydniveauet i forhold til CFM. Læs hvorfor vi ikke medtager CFM i vores tests i artiklen Testmetode til støjsvage blæsere

Lad os se hvordan Silent Eagle 1000 fylder skemaet ud.

Volt RPM* dB(A)
2,2** 162 -
5,0*** 477 -
5,3 500 -
7,0 658 14
7,9 750 15
9,0 849 15
11,0 1000 18
12,0 1072 19

*Runder per minut (Rounds per minute).
**Laveste spænding hvor blæseren ikke går i stå.
***Laveste spænding som blæseren starter ved.
Afstand mellem blæser og lydmåler: 1 meter.
Baggrundsstøj i testomgivelserne 14 dB(A).


Silent Eagle 1000 ved 12, 9, 7 og 5 volt

Lad det være sagt med det samme, Silent Eagle 1000 er en fremragende blæser. Ved 12 volt er lydniveauet på 19 dB(A), hvilket også er det lydniveau, som Sharkoon har oplyst. Blæseren kører lidt hurtigere end de 1000 RPM, der er oplyst, men holder sig inden for de 10 %, som er den normale variation mellem blæsere fra samme serie. Når blæseren justeres til 1000 RPM, falder støjniveauet til 18 dB(A). Det er det laveste lydtryk, vi endnu har målt fra en blæser ved 1000 RPM. Sænkes strømmen til 9 volt, sker der et dramatisk fald i lydniveauet. Lydmåleren vil ikke længere op end 15 dB(A) og det er med et omdrejningstal på 849. Ydelsen er altså stadig rimelig god, men blæseren er så lydløs, at den er meget svær at skelne fra omgivelserne i et stille rum. Ved 7 volt falder lydtrykket yderligere 1 dB og ved 5 volt kan vi ikke længere måle lydtrykket.

Silent Eagle 1000 - RPM

Med et omdrejningstal på 1000 falder Silent Eagle 1000 ind i lownoise kategorien og med et støjniveau på kun 18 dB(A), skal der kun skrues en anelse ned, hvis den skal være endnu mere lydløs. Ved 750 RPM er lydtrykket faldet til 15 dB(A) og ved 500 RPM kan den lydmåleren ikke fange den.

Blæseren er nogenlunde fleksibel. Den starter upåklageligt ved 5 volt og kan skrues helt ned til 2,2 volt uden at gå i stå. Et realistisk brug af blæseren, hvor den starter sikkert, vil ligge mellem 500 og 1000 RPM.

Vibrations støj

Blæseren vibrerer ikke meget, men alligevel nok til, at man med fordel kan benytte bløde vibrationsdæmpende ophæng. Dette har Sharkoon tænkt på og der medfølger bløde ophæng. Vi så gerne, at andre producenter tænkte i samme retning. Blæserstøj er nemlig ikke kun akustisk støj, men i høj grad også resonansstøj forsaget af vibrationer.

Konklusion

Silent Eagle 1000 er den mest støjsvage 120 mm blæser, vi endnu har testet. Den er suveræn, når strømmen sænkes til ca. 9 volt og 850 RPM. Her kan blæseren stort set ikke høres og alligevel yder den godt. Vi har nærlyttet den op mod en Nexus Real Silent Case Fan og der er ingen tvivl, den er lige et hak mere stille. Vi byder velkommen til en ny favorit på StillePC.

Se alle anbefalede støjsvage blæsere her.

 

Positivt Negativt

+ Korrekt angivelse af støjniveau
+ Stille ved 12 volt
+ Meget stille ved 9 volt
+ God ydelse i forhold til støj
+ Jævn
+ gummiophæng følger med
+ Flere tilslutningsmuligheder

 

 

Silent Eagle 1000 er venligst udlånt af GETMORE, som forhandler blæseren.

 Diskuter denne artikel i forummet

 
copyright © 2005 & 2006 StillePC.dk